top of page

Geïnspireerd blijven werken

“Hoe vergroten we nu echt de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers?”
Dat is een vraag die bij veel organisaties op tafel ligt. Er speelt natuurlijk van alles en nog wat:
werkdruk, digitalisering, vergrijzing, concurrentie, internationalisering, en ga zo maar door.
Wat kun je dan allemaal doen om jouw mensen gezond, productief
en met plezier blijvend aan de slag te houden? En hoe doe je dat zonder dat daarmee het gevoel
van extra werkdruk ontstaat?

Duurzame inzetbaarheid draait om
gezond, productief en met plezier aan het werk kunnen, willen en mogen zijn
.


De praktijk leert dat er niet één pasklare oplossing is. Duurzame inzetbaarheid gaat over het hebben van de juiste competenties en in combinatie met de positieve energie en de motivatie om aan de slag te zijn en blijven. En dat voor die ene individuele medewerker. 

 

Geïnspireerd blijven werken vraagt daarom om een samenhangende aanpak:

  • Eigen regie van medewerkers op hun loopbaanontwikkeling

  • Regelmatige dialoog tussen leidinggevende en medewerker over wat voor hem/haar waarden-vol is en zin geeft

  • Lenigheid van de organisatie om dat mét die medewerker vorm te geven.

 

Graag ondersteun ik, samen met mijn collega's van id Plein, bij het versterken van positieve energie en motivatie. We hebben een aanbod samengesteld dat gericht is op geïnspireerd en energiek blijven werken. 

Bouwstenen voor energie en inspiratie

Werk-als-waarde

 

Hart van het programma wordt gevormd door het capability-model, zoals dat door de Universiteit van Tilburg is doorontwikkeld. 7 verschillende werk-waarden liggen hierin aan de basis van zinvol werk. Iedereen heeft daarbij eigen accenten in wat voor hem belangrijk is; accenten die kunnen variëren in de tijd. In staat zijn om die persoonlijke waardenset in het werk te (kunnen) realiseren, blijkt een belangrijke indicator voor duurzame inzetbaarheid, voor behoud van de medewerker en voor beperkter verzuim. Het vormt de basis van Geïnspireerd blijven werken

Taakeisen en hulpbronnen

Aanhoudende werkstress is een belangrijke oorzaak van uitputting en uitval. Oorzaken, en dus ook oplossingen binnen de werkomgeving, liggen vaak in de balans tussen taakeisen en energiebronnen. Een analyse van de situatie maken we op basis van het Job Demands-Resources model dat in de jaren 90 is ontwikkeld door Demerouti, Bakker en Schaufeli. Hiermee brengen we in kaart hoe verandering van taakeisen kan bijdragen aan stressreductie, en het gebruikmaken van persoonlijke hulpbronnen voor meer bevlogenheid op het werk kan zorgen.

Werken met energie

 

Daarnaast bevat het programma modules rond ‘energie’ die ontwikkeld zijn door de Katholieke Universiteit te Leuven. Het geeft medewerkers inzichten en handvatten om beter om te gaan met hun persoonlijke energiepatroon en met de energiegevers- en vreters op het werk. En het biedt de instrumenten om hierover het goede gesprek aan te gaan met collega’s. Zo vormt het de basis om assertief en energiek aan de slag te zijn. En helpt daarmee met name om burn out te voorkomen

Met zín aan de slag


Graag brengen we samen in kaart welke componenten op dit moment passend zijn in jullie
organisatie en context. En welk vorm dan handig is. Bijvoorbeeld door werk-als-waarde-gesprekken
te voeren met individuele medewerkers. Of een korte thema-periode te wijden aan de persoonlijke
energie-balans. Of energie en inspiratie steeds terug te laten komen in alle komende teambijeenkomsten. In elk geval geldt steeds: de medewerker formuleert zijn eigen aandachtspunten, uw organisatie toont in dialoog betrokkenheid en faciliteert om ermee aan de slag te gaan.

bottom of page